Isı Pompası Neden Buzlanır? Isı pompaları dört mevsim çalışacak şekilde üretilmiştir. Dışarıdaki hava sıcaklıklarının kış aylarında düşmesi durumunda hatta 0°C’nin altında bir sıcaklıkta bile, ısı pompası bulunduğu ortamdan aldığı ısıyı içerisinde bulunan teknoloji ile beraber tüketim noktalarına ileterek sıcak su kullanımı ve ortam ısıtması için ısıtma…
Kategori: İklimlendirme
HEPA Filtrenin Faydaları Nelerdir?
HEPA Filtrenin Faydaları Nelerdir? Yüksek verimli partikül filtresi olarak adlandırılan filtreler havadaki solunabilir tozları, virüsleri, polen ve dumanları partiküllerinden ayırarak temizlemekle birlikte bakteri ve çeşitli zehirli materyallerden de koruyor. Klima alırken HEPA filtreli klimaların tercih etmeniz gerekmektedir. Bu filtreye sahip klimaların tercih edilerek kullanılması oldukça…
Klima Neden Koku Yapar?
Klima Neden Koku Yapar? Klimaların koku sorunu, klimaların çalışması sırasında klima sisteminin içine biriken tozların ve kirlerin filtreleri, bobinleri tıkamasıyla gerçekleşir. Klima bakımlarını periyodik şekilde gerçekleştirmek bu sorunların çözümünü ve klimaların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Klimadan Neden Kötü Koku Gelir? Klimalardan gelen kötü koku,…
Hava Temizleme Cihazı – Ne İşe Yarar- Kullanım Alanı
Hava Temizleme Cihazı – Ne İşe Yarar – Kullanım Alanı Hayatımızın büyük bir bölümünü kapalı alanlarda geçiriyoruz. Bulunduğumuz ortamın hava kalitesinin ne durumda olduğunun farkında mıyız? Temiz bir solunum için kirli hava tehlikesini en aza indirmek hatta yok etmeye yönelik önlemleri almamız gerekmektedir. Bunları sağlayacak…
Kombi Donmalarına Karşı Alınacak Önlemler
Açık Balkondaki Kombi Donabilir mi? Bireysel ısınma sistemlerini kullanarak başta ev ve iş yeri olmak üzere yaşam alanlarının ısınmasını sağlayan tüketicilerin, soğuk kış aylarında alması gereken çeşitli önlemler vardır. Alınacak bu önlemler hem kombinin hem de doğal gaz tesisatının başta donma olmak üzere birçok hasarını…
Doğalgaz Abone Bağlantı Bedeli | 2024
Doğalgaz abonelik ücreti ya da doğalgaz abone bağlantı bedeli, yeni taşınan ya da ev sahibi olanların ilk sorduğu soruların başında gelmektedir. Çünkü, yıl sonlarında eski fiyatlara güncelleme gelir. Bizler de bu içerikte sizlere 2024 doğalgaz abonelik ücretleri ve güvence bedellerini listeledik. Aşağıda yer alan tabloyu…
Kombiyi Gece Yatarken Kapatmalı mıyız?
Kış aylarında en sık karşılaştığımız sorulardan biri de “Gece yatarken kombi kapatılır mı?” Peki, gerçekten gece kombiyi kapatmak enerji tasarrufu sağlar mı? İşte bu sorunun detaylı cevapları ve dikkat edilmesi gereken noktalar. Birçok kişi, gece yatarken kombiyi kapatmanın enerji tasarrufu sağlayıp sağlamayacağını merak etmektedir. Şunu…
Doğal Gaz Borusu Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğalgaz borusu döşeme, tesisat içerisinde hayati derece önemli adımlardan bir tanesidir. Çünkü doğalgazın dağıtımı bu borular sayesinde gerçekleşir. Doğalgaz Borusu Nedir? Her gün evimizde, mutfağımızda ve iş yerlerimizde doğalgaz kullanılmaktadır. İşte, bu gaz dağıtımını gerçekleştiren parça ise doğalgaz borularıdır. Doğalgaz boruları, içinden akışkanın aşırı yanıcı…
Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılır?
Doğalgazlı evde yaşayan bireylerin en merak ettiği soruların başında “kombi bakımı ne zaman yapılır?” gelir. Çünkü, kombi cihazları ısınma, sıcak su ve mutfak ihtiyaçlarımızı gideren son derece kullanışlı bir teknoloji. Bu yüzden, kombi bakımının aksatılmadan, periyodik olarak yapılması gerekir. Kombi Bakımı Ne Sıklıkla Yaptırılmalıdır? Kombi…
Oda Termostatı Nedir, Ne İşe Yarar? | Tasarruf Sağlar mı?
Oda termostatı; kombi cihazlarıyla birlikte çalışan gereksiz ısınmanın önüne geçen ve yakıt tasarrufu sağlayan cihazdır. Kullanımı ve kurulumu son derece basit olan bu cihazlar radyatörlere (petek) sabitlenir. Radyatör ısı seviyesini belirlenen ısı sıcaklığına geldiğinde cihazın yapısı bu uyarıyı alır ve ısıyı sabitlemeye çalışır. Yukarıda sizler…
Radyant Isıtma Nedir, Nasıl Çalışır? | Radyant Isıtıcı Tipleri ve Özellikleri
Radyant ısıtma sistemleri, bulunduğu ortamda yer alan kişi ya da nesnelerin direkt olarak ısınmasını sağlayan cihazlara denir. Radyant Isıtma Nasıl Çalışır / Çalışma Prensibi Nedir? Radyant ısıtıcı sistemlerine, güneş gibi ısı enerjisini hedeflenen bölgeye iletir ve bu bölgede yer alan kişi ya da nesnelerin ısınmasını…
Kombi Suyu Boşaltma | Kombide Yüksek Bar (Basınç) Nasıl Düşürülür?
Kombi suyu boşaltma süreci, yüksek basınca sahip kombilerde olmazsa olmaz işlemlerin başında. Kombiden tam performans almak için bar seviyesinin uluslararası standartlarda olması gerekir. Peki, kombinin suyu nasıl boşaltılır? Kombi suyu boşaltma vanası nerede bulunur? Adım Adım Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır? Kombiye su bastınız ve basınç…
Kombi Neden Su Akıtır?
Isınma ve ısıtma ihtiyacını karşılayan kombi hakkında en çok merak edilen konu “kombi neden su akıtır?” sorusudur. Çünkü kombinin eksiltmesi bir nevi basıncın düşmesine neden olur. Peki, ısıtma ve ısınma sürecinin performansını etkileyen kombi su akıtmasının nedenleri nelerdir? Kombi su akıtıyorsa ne yapmak gerekir? Kombinin…
Isı Pompası Nedir, Nasıl Çalışır?
En iyi ısıtma sistemleri içerisinde önemli bir konuma sahip olan ısı pompası ile ilgili en önemli bilgileri bu içerikte sizler için bir araya getirdik. Yazımızın içerisinde Isı pompası kurulumu, çalışma prensibi ve daha çok hangi alanlarda kullanıldığıyla ilgili detaylara verdik. Gelin hiç vakit kaybetmeyelim ve…
Kömür Yakıtlı Kazanlar, Arızaları ve Yapılması Gerekenler
Kömür yakıtlı kazanlar, özellikle ülkemizde doğalgaz alt yapısını bulunması bölgelerde ısınma amacıyla kullanılmaktadır. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı tercih edilen kömür yakıtlı kazanlar, merkezi sistemlerde kullanıldığında tüm binayı, bireysel olarak kat kaloriferi şeklinde kullanıldığında ise bir konutu ısıtırlar. Peki, kömürlü (katı) yakıt kazanı nedir? Ek…
Doğalgaz Tesisatı | Daire İçi Doğalgaz Döşeme Nasıl Yapılır? (2023)
Doğalgaz tesisatı ve daire içi doğalgaz döşeme ile ilgili olarak sürecin başından sonuna dar tüm detayları detaylı şekilde bu içerikte sizlere aktarıyoruz. Peki, doğalgaz tesisatı nasıl yapılır, kaç gün sürer ve fiyat hesaplama sürecinde neler önemlidir? Doğalgaz tesisatında kullanılan malzemeler nelerdir? Konuttan işyerine, büyük binalardan…
Kombi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Kombi çeşitleri ve özellikleri ile ilgili yazımızda hem kombinin tanımını, ne işe yaradığını ve özelliklerini detaylı olarak inceledik. Bu içerik sayesinde ister evinizde ister işyerinizde hangi kombi modelini tercih edeceğinizi net olarak algılayabileceksiniz. Kombi Nedir? Kombi, sıcak su ihtiyacının yanı sıra ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla…
Doğalgaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?
Doğalgaz kaçağı, özellikle doğalgaz tesisatı ya da kombi tesisatının yönetmeliğe göre döşenmediği durumlarda ortaya çıkar. Hayati derecede öneme sahip olan bu gaz kaçağına karşı belli dönemlerde kontrollerin sağlanması gerekmektedir. Çünkü, bu soruna karşı bir önlem alınmazsa hem mal hem de can kayıpları ortaya çıkacaktır. Peki,…
Doğalgaz Aboneliğini Nasıl Üzerime Alırım?
Yeni ev sahibi olan ya da kiracı olarak yeni bir eve taşınan insanların merak ettikleri konular arasında “doğalgaz aboneliği üzerine alma nasıl yapılır?” sorusu gelmektedir. Bunun sebebi ise mevcut ev sahibi ya da kiracı evden çıkarken doğalgaz aboneliğini kapatmak zorunda kalmasıdır. Böylece eve yeni gelecek…
Doğalgazda Mobil Sistem Nedir?
Doğalgazda mobil sistem konutlar, okullar, iş yerleri gibi pek çok binanın alt yapı aşamasında planı yapılarak uygulanan sistemine verilen addır. Bu sistemde borular kullanılarak radyatörlere ve musluklara iletim sağlanır. Radyatörlere sıcak su boruları giderken soğuk su boruları da dönmektedir. Bu işlemin gerçekleştiği borularda koruyucu kılıflar…
Doğalgaz Tesisatı Ne Kadar Sürede Yapılır?
Doğalgaz tesisatı ilk olarak proje ve sonrasında döşeme aşamalarından geçmektedir. Doğalgaz tesisatının ilk aşaması olan proje aşamasında alanda keşifler ve tespitler yapılır. Projenin gerekli tüm aşamalarının tamamlanmasından sonra döşeme aşamasına geçilir. Bu aşamada projeye uygun biçimde ve uygun malzemelerle işlem yapılır. Döşeme sürecinde ve sonrasında…
Su Kaynaklı Isı Pompası Nedir?
Su Kaynaklı Isı Pompası Nedir? Su kaynaklı ısı pompası sistemleri, ısı kaynağı olarak suyu kullanan sistemlerdir. Deniz suyu büyük çaplı olan ısı gereksinimlerinde kullanılan en güzel çözümdür. 25-50 m derinliğindeki deniz suyunun sıcaklığı 5-8 derece arasındadır. Bu sıcaklık değerleri de yüksek performans katsayıları olarak geri…
Hava Kaynaklı Isı Pompası Nedir?
Hava kaynaklı ısı pompaları ısıtma için gerekli olan enerjiyi havadan alıp bina içerisindeki sisteme taşıyan ısı pompalarıdır. Hava kaynaklı ısı pompalarının kurulumu diğer pompalara oranla en kolay sistemlerdir. Hava kaynaklı ısı pompaları iki farklı modelde imal edilmektedir. Isı pompası hakkında detaylı bilgi almak fiyatlarını öğrenmek…
Doğalgaz Faturası Nasıl Ödenir?
Doğalgaz faturası ödeme işleminde hangi yöntemlerin kullanacağı ile ilgili detaylı bilgiyi bu yazıda sizler için hazırladık. Peki, doğalgaz faturası ödeme süreci nasıl işler? Hani yöntemlerle doğalgaz faturası ödenir? Fatura Ödeme Yöntemleri; Ayrıca, kredi kartı ya da banka kartınız ile de doğalgaz faturanızı ödeyebilirsiniz. Doğalgaz faturasında…
Kömürlü Kazan Çalışma Prensibi
Kömür kazanı, genellikle doğal gazın olmadığı yerlerde kullanılan kazan tipidir. Katı yakıt kazanı diye de adlandırılır. Kömür kazanı hakkında detaylı bilgi için kömür kazanı nedir yazımızı inceleyin. Kömürlü kazan haznesinde yer alan kömür, zaman ayarlı motorun çalıştırdığı ve yukarıya dönerek yol alan yakma haznesine taşınmaktadır….
Kombi Ateşleme Arızası Nedir?
Kombi ateşleme yapmıyor sorunu tek bir nedene bağlı olmayabilir. Kombi ateşleme arızası aşağıdaki nedenlerden kaynaklanıyor olabilir: Kombiler, doğalgaz, elektrik ve su ile kullanılır. Bu kaynaklar olmadığında aşağıdaki sorunlar da ortaya çıkabilir: Kesintiler sonrasında da bazen ateşleme gibi sorunlara yol açabilir. Bazen ise kombi ateşleme sorunun…
En İyi Isıtma Sistemi Nedir?
Çeşitli ısıtma sistemleri vardır. Her ısıtma sisteminin kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunur. Isıtma sistemlerini maliyetine, kullanım rahatlığına, doğaya zarar verip vermemesine ve ısıtma şekillerine göre sınıflandırabiliriz. Öncelikle iyi bir ısıtma sisteminin evinizi sıcak tutması ve ruhunuzun rahat hissettirmesi gerekir. Tüm bunların yanında enerji verimliliği…
Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğalgaz tesisatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için doğalgaz tesisatı sayfamızı ziyaret edin. Doğalgaz Nedir? Doğal gaz, yer kabuğunun içerisinden çıkarılan fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımı ve bir petrol türevi olmaktadır. Büyük bölümü ise hidrokarbon bileşiğinden oluşmaktadır. Bu hidrokarbonların sıvılaştırarak, basınca uğratılarak ya da fiziksel…
Doğalgaz Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Doğalgaz taşımacılığı, taşıma hatları veya LNG zinciri ile yapılmaktadır. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru kısa mesafeli hatlar için doğalgaz taşımacılığı yapılmaya başlanmıştır. Tüketimin artması ve teknolojik gelişmeler sebebiyle günümüzde uzun mesafeli hatlar için borularla ve yüksek basınçla doğalgaz taşımacılığı gerçekleştirilmektedir. Doğalgaz tesisatı hakkında bilgi almak…
Doğalgaz Faturasında Yazan Terimler
Doğalgaz faturasındaki terimleri detaylı anlayalım: Bir önceki fatura dönemine ait sayaç göstergesinin belirlenmiş olduğu tarihtir. Son okuma döneminde sayaç göstergesinin son olarak belirlendiği tarihtir. Önceki Fatura döneminde belirlenmiş olan sayaç göstergesinin değerine karşılık gelir. Yeni Faturalandırma döneminde belirlenmiş sayaç göstergesi değeridir. Bir önceki ve son…
Isı Pompası Kullanım Alanları
Isı pompası, ülkemizde de giderek yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Hali hazırda kullanılan klima ya da buzdolabı aslında birer ısı pompası çeşididir. Isı pompası kavramı, ısının çevreden alınarak yüksek sıcaklık bölgesine transfer edilebileceği Carnot Çevrimi’nin ters çalıştırılması ile ortaya çıkmıştır. Termodinamik Kanunları’na göre, ısının düşük…
Merkezi Isıtma Sistemini Kimler Yaptırabilir?
Merkezi ısıtma sistemi, bir merkezden elde edilen ısıtma enerjisinin binalara dağıtılmasını ve bağımsız kısımların ısıtılmasını sağlayan sistemdir. Merkezi sistem sayesinde doğalgaz veya kömür ile kazan aracılığı ile açığa çıkarılan ısı, boru ve petekler sayesinde binaya paylaştırılır. Kimler Merkezi Sistem Isıtma Kullanabilir? Yapı ruhsatına esas olmak…
Isı Pompası Nerelerde Kullanılır?
Isı pompaları, son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan bir iklimlendirme sistemidir. Termodinamik yasaları gereği, ısının düşük sıcaklık seviyesinden daha yüksek sıcaklık seviyesine aktarılması için dış alandan sisteme verilmesi gereken enerji zorunluluğu, ısı pompalarının çalışma prensibini belirler. Dışarıdan alınan bu enerji elektrik, mekanik ya da termal enerji…
Isı Pompası İle Nasıl Tasarruf Ederim?
Isı pompası, ısı enerjisini bir yerden diğer bir ortama taşıma prensibi ile çalışan ve elektrik ile beslenen bir sistemdir. Gerekli şartlar sağlandığında, yüksek miktarda enerjiyi düşük maliyetler ile kullanıma sunarak ciddi oranda tasarruf yapılabilir. Birçok kişi için ısı pompası yeni bir terimdir, ancak evlerimizdeki buzdolabı,…
Doğalgaz İlk Bağlantı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İlk doğalgaz bağlantı başvurusu için, tesisatın bağlanacağı konutun açık adresinin bilgileri ve T.C kimlik kartı ile beraber doğalgaz dağıtım şirketine başvuru gerçekleştirilmelidir. Tesise sahip olan kişi ya da bağımsız bölümün maliki abonelik talebi gerçekleştirmek mümkün. Eğer abonelik isteği olumlu olursa Bağlantı Sözleşmesi adlı bir belge…
Radyatörlü Isıtma Sistemleri
Isıyı ortama taşınım yolu ile ileten bir ısı transfer aracı olarak tanımlanan radyatörler ile projelendirilmiş ısıtma sistemlerinde esas sıcaklığa bağlı olarak 90 derece sıcaklıktaki su kullanılır. Kazanda üretilen sıcak su borular yardımı ile ısıtılacak hacimlere yerleştirilmiş radyatör, konvektör ya da sıcak hava apereyi gibi ısıtıcı…
Zayıf Akım Sistemleri Nelerdir?
Zayıf akım sistemi olarak sözü edilen sistemler, yapıların içerisinde bilgi akışını ve iletişimi sağlayarak, kontrol ve güvenliğin düzenlenmesi ve yönetilmesi işlemini gerçekleştiren sistemlerdir. Herhangi bir yapı, zayıf akım sistemleri olmadan sadece betondan ya da ahşaptan ibarettir. Yapıya işlevselliğini kazandıran, güvenlik ve iletişimini sağlayan zayıf akım…
Isı Pompası Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler
Isı pompaları, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıma prensibine dayanarak çalışan ve elektrikten güç alan bir sistemdir. Gerekli şartların sağlandığı durumlarda yüksek miktarlarda enerji, düşük maliyetlerle kullanıma hazır hale gelir. Isı Pompası Nedir? Isı pompası, doğada mevcut bulunan fakat sıcaklığı yetersiz olduğu için…
Doğalgaz Tesisatı Nedir?
Doğalgaz tesisatı, ev ve diğer binaların ısınma ihtiyacına karşılık binada uygulanan tesisat sistemdir. Doğalgaz Tesisatı Fiyatları Doğalgaz Tesisatı Bölümleri Doğalgaz tesisatı birkaç farklı bölümden oluşur. Doğalgaz tesisatı bölümleri: Her bir bölümün işçiliği titiz ve hassas bir çalışma gerektirir. Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır? Doğalgaz Tesisatı Fiyatları…
Klimalarımızı Daha Tasarruflu Kullanmanın Yolları
Hepimiz evlerimizi yazın serin, kışın ise sıcak tutmak istiyoruz, ancak her yıl enerji fiyatları artıyor. Klimalar da hemen hemen her evde kullanılıyorken, klimalarınızı daha tasarruflu nasıl kullanacağını bilmek, enerjiden ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Tasarruf etmenizi sağlayacak diğer noktalar ise klima tesisatı ve klima bakımının…
Sıcak ve Soğuk Su Tesisatı
Su yaşamın devam edilebilirliği için en gerekli elementtir ve günümüzde gelişen teknoloji ile su her alana taşınabilmektedir. Evlerimizde hem sıcak hem soğuk olarak kullandığımız suyu kullanılabilir kılan sistemler ise su tesisatlarıdır. İki tip su tesisatı vardır sıcak su tesisatı ve soğuk su tesisatı fakat, ev…
Sıcak Su Kazanları
Sıcak su elde etmek için tasarlanmış ve tesisat alanın da kullanılan kazanlardır. Sıcak su kazanları, içinde buhar veya diğer sıcak akışkanların üretilmesi için su veya diğer akışkanların basınç altında ısıtıldığı kapalı bir kaptır. Sıcak Su Kazanları Hakkında Önemli Bilgiler Bir sıcak su kazanı boyutlandırırken, sistemin…
Yerden Isınma Montajı
Günümüzde sıklıkla kullanılmakta olan ve oldukça enerji tasarrufu sağlayan sıcak su veya elektrikli ısıtma sistemleri evlerimizde ısıtma sistemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Yerden ısıtma sistemleri aşağıdaki avantajları sunar: Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları Ayaklarınızın yakınında daha sıcak, fakat başınızın yakınında daha serin. Bu şekilde, yerden ısıtma sistemine…
Isı Pompası Sistemleri Nelerdir?
Geleceğe yönelik bir yapı oluşturarak giderek kullanımı artmaya başlayan ısı pompası farklı markalar tarafından üretilen bir iklimlendirme cihazı olarak bilinmektedir. Bu sistem temel prensip olarak doğada bulunan enerjiyi kullanır ve daha düşük elektrik enerjisi kullanarak ısıtma enerjisi üretir. Aslına bakılırsa 100 yılı aşkın süredir kullanılmakta…
Radyatör Tesisatı Nasıl Yapılır?
Kalorifer kullanımının gerçekleştirilmesi için ister doğalgaz ister merkezi sistem kalorifer kullanımı sağlansın radyatörler ile ısı aktarımı sağlanır. Döküm, çelik veya alüminyum sac paneller gibi malzemeler sayesinde üretilen radyatörler belirli bir tesisat şeması şeklinde döşenir ve kullanılır hale getirilir. İşte bu noktada gerçekleştirilen uygulamaya radyatör tesisatı…
Mühendislik Hizmetleri Neleri Kapsar?
Mühendislik, dünyanın en eski mesleklerinden biri olarak bilinirken, hesap yapan kişi anlamına gelen mühendis de birçok noktada önemli hizmetler vermektedir. Temel olarak mühendislik mesleği sayesinde inşaat çalışmalarının yapılması, endüstriyel makine, uçak ve gemi gibi araçların inşa edilmesi ve maden işleri gibi birçok iş yapılabilir. Ancak…
Doğalgaz Borusu Genel Özellikleri
Doğalgaz tesisatlarının kullanılır hale gelebilmesi için öncelikle bir boru tesisatı döşenmesi ve kontrolden geçirilmesi gereklidir. Bu boru tesisatı kurulumunu başlatabilmek için de özel olarak doğalgaz borusu kullanımı tercih edilir. Su tesisat borusu ve atık su tesisatı gibi noktalarda kullanılan boru ürünleri yerine doğalgaz hatları için…
Boru Tesisatı Nedir?
Genel tanımı ile birlikte boru tesisatı bilhassa endüstriyel alanda gaz veya likit akışkan gibi kaynakların sistematik bir şekilde döşenmiş borular aracılığıyla taşınması için düzenlenen boru hattına verilen addır. Bu hatlar genellikle bir tesisat borusu olarak çelik veya plastik bir boru sayesinde oluşturulur. Su tesisatı veya…
Boru Tesisatı Nasıl Yapılır?
Kullanım alanına ve kullanım sağlanacak akışkanın türüne göre boru tesisatı belirli kurallara uygun şekilde gerçekleştirilir. Hangi konuda tesisat uygulaması yapılacak olunursa olunsun öncelikle mühendislik çalışmaları gerçekleştirilir. Mühendislik çalışmalarını, yapısına ve kapsamına göre değişen bir şekilde değişen personellerin vereceği hizmetler oluşturur. Yapılarda boru tesisatı çalışması gerçekleştirileceği…
Kombi Basıncı Neden Düşer?
Soğuk havalarda peteklere sıcak su göndererek ısınmamızı sağlayan araçlara kombi denir. Kombiler diğer ısıtma cihazlarına göre daha ekonomik cihazlardır. Kombilerin üzerinde su depolama haznesi bulunmamaktadır. Kombiler, sıcak suyu, içinde bulunan eşanjör adı verilen parça sayesinde anlık olarak üretir. Eşanjörün kendini soğutabilmesi için de kombi içinde…
Yerden Isıtma Sistemi Avantajları
Firmamız tarafından gerçekleştirilen ısıtma sistemleri arasında özellikle çok geniş alanlara sahip olan yapılarda yerden ısıtma sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Üç farklı sistem ile gerçekleştirilen yerden ısıtma; sulu borulu yerden ısıtma, kablolu elektrikli yerden ısıtma ve karbon folyo ile döşemeden ısıtma şeklinde birbirinden ayrılır. Bu…
Kalorimetre Pay Ölçer Sisteminin Kullanımı Ve Faydaları
Son yıllarda yapılarda merkezi ısıtma sistemlerinde doğalgaz daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Ancak bu durumda eski sistemlerde her konut eşit rakamlar ile kömür masrafı öderken, yeni sistemlerde doğalgaz ile merkezi kalorifer kullanıldığı için her konutun kullandığı miktar ve sarfiyatın ölçülmesi gereklidir. Bu ölçümün gerçekleştirilmesi için…
Doğal Gaz Nedir? Neden Doğal Gaz?
Doğal gaz yer kabuğu içerisinde bulunan bir çeşit fosil kaynaklı yanıcı, kokusuz ve renksiz bir gaz karışımıdır. CH4 (Metan gazı), C2H6 (Etan gazı), C3H8 (Propan gazı) ve C4H10 (Bütan Gazı) gazlarından oluşmaktadır. Aynı zamanda içeriğinde az miktarda CO2 (Karbondioksit), N2(Azot), He (Helyum) ve H2S (Sülfür)…
Isı Pompası Nasıl Çalışır ?
Isı pompasının temel çalışma prensibi enerjiyi bir kaynaktan diğer kaynağa aktarmaktır. Enerjinin alındığı kaynaklardan birisi hava, su ya da topraktır. Isı pompası enerji aldığı kaynak sıcak konumda iken soğutur, soğuk konumda iken ısıtır. Temel mantık budur. Buradaki işlem aslında gazın faz değişiminden kaynaklanan enerjiyi taşımaktır….
Doğal Gaz Tesisatı Hakkında Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?
Merhaba, bu yazımızda sizlere evlerimizde ısıtma, sıcak su, ocak gibi ihtiyaçlarımızda günlük olarak kullandığımız doğal gaz ve doğal gazın bize ulaşmak için izlediği yol olan doğal gaz tesisatları hakkında dikkat edilmesi gereken önemli hususlara yer vereceğiz. Öncelikle bilmemiz gerekir ki; doğal gaz her ne kadar…
Kalorifer Peteği Nedir?
Merhaba, bu yazımızda sizlerle evlerimizde ısınmak için kullandığımız gerek merkezi ısıtma sistemleri, gerek ise kombilerimizin değişmez elemanı kalorifer peteklerini yani radyatörleri tanıtacak ve kalorifer peteği olarak da bilinen bu parçaların kurulumunda nelere dikkat edilmelidir, bu parçalar en verimli ne şekilde kullanılabilir gibi konuları işleyeceğiz. Siz…
Doğalgaz Kolon Tesisatı Nedir?
Ana kolon tesisatı, bina girişindeki ana kesme vanasından başlayarak sayaç girişlerindeki vanalara kadar olan boru hattına denir. Kolon tesisatlarında kaynaklı bağlantı zorunludur. Gaz borularının servis edildikleri ana hatlardan alınıp binaların ve dairelerin içlerine dağıtılması işlemi uzmanlık, bilgi ve birikim gerektirmektedir. Bina içi çalışmalar, bina içi…
Sıcak Su Tesisatı
Sıcak su günümüzde her evin ihtiyacıdır. Sıcak su tesisatı ise, sıcak suyu kaynağından, kullanım alanımıza kadar getirmemize yarayacak olan tesisata verilen isim olacaktır. Sıcak su tesisatını kesinlikle işini iyi bilen, uzman kişi veya kurumlar yapmalıdır ki daha sonra büyük sorunlar önümüze çıkartmasın. Sıcak su tesisatı…
Doğal Gaz Borusu Nedir?
Günümüz doğal gaz tesisatlarında TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kapsamındaki çelik boruların kullanımına müsaade ediliyor. ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L(Ülkemizde her üç norma uygun boru üretilmektedir) Bu normlara göre üretilen borular ‘’ ½’’ ila 12’’ çapında ve boyuna dikişli…
Radyatör Nedir?
Ev tesisatı ve mekanik tesisat alanlarında ısıtma ve soğutma elemanı olarak kullanılabilen radyatörler, ısıtılan ya da soğutulan suyun radyatör kanallarından dolaştırılması ile ısınan ya da soğuyan radyatörün sıcak veya soğuk yayarak ortamın havasının ısıtılmasını ya da soğutulmasını sağlar. Radyatörler sahip oldukları avantajlar nedeniyle mekanik tesisatçılıkta…
Doğalgaz Kurulumu Nasıl Yapılır?
Doğalgaz yakıt olarak birçok ev, iş yeri ve merkezi yaşam alanlarında tercih ediliyor. İnsan hayatına çok sayıda kolaylıkları olan doğalgaz, ayrıca çevreci bir gaz olduğu için birçok zararın önüne geçebilmektedir. Doğalgazın çok kapsamlı kullanım alanları mevcuttur. Doğalgaz Nedir? Geçmişte yaşayan canlıların kalıntıları yer altında yüksek…
Katı Yakıt Kazanı Nedir?
Katı yakıtlı kazanlar genel olarak kömürlü kazan olarak da bilinir. Yakıt cinsinin kolay bulunmasından dolayı sıkça tercih edilen katı yakıt kazanları, genellikle doğalgazın bulunmadığı yerlerde kullanılır. Sobanın tek bir yeri ısıtması sorunu ile diğer odaların soğuk kalması, katı yakıt kazanının kullanılma oranını arttırmaktadır. Katı yakıt…
Doğalgaz Nedir? Doğalgazın Keşfi
Yüzyıllar önce var olan canlıların kalıntıları yer altında yüksek sıcaklık ve basıncın etkisi ile başkalaşmış böylece doğalgaz oluşmuştur. Genelde kaya boşluklarının arasına sıkışmış bir şekilde veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgaz, büyük hacimler halindedir. Doğalgazın bileşiminde %95 metan, etan ve bütan gibi diğer maddeler bulunur….
Ev Isıtma Sistemleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların artmasıyla birlikte ev ısıtma sistemlerinin alternatifleri de zamanla değişiklik göstermiştir. Farklı yakıt türü ve birçok ısınma şekli bulunan ev ısıtma sistemlerinin, birbirinden farklı özellikleri ile oldukça fazla tercih ediliyor. Geçmişten bugüne kadar uzananın ev ısıtma sistemlerinden kömür ile ısınma, oldukça fazla…
Radyatör Havası Nasıl Alınır?
Hayatımızı kolaylaştıran ve daha doğrusu soğuk zamanlarda evde rahat vakit geçirmemizi sağlayan etkenlerden biri de ısıtıcı sistemleridir. Isıtıcı sistemleri farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Aslında ısınmamızı sağlayan sitemlerin çoğu düzenli olarak bakımdan geçmesi gerekir. Bu açıdan yapılması gereken ilk işlem ise radyatör havasının alınmasıdır. Peki, radyatör…
Radyant Isıtıcı Tipleri Nelerdir?
RADYANT ISITICI SİSTEMİ NEDİR? Dünyada özellikle endüstriyel alanlarda kullanılan radyant ısıtma sistemleri, 1990’lardan itibaren ülkemizde kullanılmaktadır. Radyant; geleneksel ısıtmanın aksine ışıkla ısıtma sistemidir. Radyant ısıtıcı sisteminin çalışma prensibi; haznenin içerisinde yanan gaz vakumlu fan yardımıyla ısısını boruya bırakarak ilerler. Radyant ısıtma sistemleri ile geleneksel sistemler…
Kombi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Kombi, doğal gaz kullanımını ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş ev veya işyeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlara uygun ısıtma cihazlarıdır. Bu ısıtma cihazlarının ebatlarının küçük olması ve bu sebeple çok yer kaplamaması en çok tercih edilme sebeplerindendir. Diğer önemli bir sebep ise kombinin…
Kombi Nasıl Seçilir?
Kombi Nasıl Seçilir? Bireylerin kombi seçimi için en doğru seçim, evin ısı ihtiyacının doğru şekilde hesaplanması sonucu yapılmalıdır. Evin ısı ihtiyacına uygun kapasitede kombi seçilmesi ile işe başlanılması tavsiye edilir. Genelde Türkiye’de daha büyük kapasitede cihaz seçilerek bu konuda yanlış yapıldığı bilinmekte ve cihazların daha…
Evde Doğalgaz Kullanmanın Avantajları
Doğal gaz, etan ve metan gibi hidrokarbonlardan oluşan, kokusuz ve renksiz, yanıcı bir gaz olarak bilinmektedir. Ülkemizde oldukça yaygınlaşan doğal gaz kullanımı ile, hem insanların hayatında büyük oranda kolaylık sağlar hem de çevreci bir gaz olmasından dolayı birçok zararın önüne geçmektedir. Günümüzde doğalgazın kullanım alanları oldukça…
Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı Nedir?
Doğal Gaz Nedir? Doğal gaz son dönemlerde en sık kullanılan ısı sistemlerinden biri olmuştur. İçerisinde Metan (CH4) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımı yer alıyor. Doğalgaz özellikleri arasında renksiz, kokusuz havadan hafif bir gaz olması yer alıyor. Doğalgaz organik…
Çevreye Daha Duyarlı Yaşamak İçin Evimizde Yapmamız Gerekenler
Artan insan nüfusu ve tüketim alışkanlıklarının giderek kötüye gitmesiyle birlikte çevre kirliliği giderek artmaktadır. Sadece o bölgeyi değil ekolojik sistemdeki tüm canlıların hayatını riske atan çevre kirliliği, zamanla gelişen teknoloji ve değişen şartlara göre değişkenlik göstermektedir. Doğal Çevreye Duyarlı Olmak İçin Neler Yapılmalı? Çevre Kirliliği…
Merkezi Sistem Bakım Nasıl Yapılır?
Merkezi sistem bakımı merkezi sistemler açısından ekstra önem teşkil etmektedir. Bu tarz bakımların yapılması için öncelikli olarak periyodik bir takvim tutulması önemlidir. Sürekli olarak bakım yapmak da çok az aralıkla bakım yapmak da zararlı olmaktadır. Kazan daireleri ve boru tesisatlarına hakim kişilerin bu bakımları yapması…
Merkezi Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?
Merkezi ısıtma sistemi ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir ısınma yöntemidir. Özellikle doğalgaz tesisatı ağının geniş olmadığı ve bu sebeple kombinin nadir olarak kullanıldığı dönemde merkezi ısıtma en pratik sistem olarak öne çıkmaktadır. Merkezi Sistem Isıtma Çalışma Prensibi Merkezi ısıtma sistemi çalışma prensibine göre apartmandaki bulunan…
Merkezi Isıtma mı Kombi mi?
Isınma türleri içerisinde en fazla sorulan sorulardan birisi de merkezi ısıtma mı kombi mi olmaktadır. Bu tarz bir karşılaştırma yapılması normaldir çünkü ikisinin de çalışma prensipleri farklıdır. Özellikle çalışma prensibi ve mantıklarının farklı olması nedeniyle sıklıkla araştırılır. Öncelikli olarak hangi tarz ısıtma isteneceğine karar verilmelidir….
Kalorimetre Nerelerde Kullanılır?
Kalorimetre, genellikle merkezi ısıtma sistemi bulunan pek çok apartmanda kullanılabilir. “Kalorimetre nedir? sorusunun cevabı basitçe alınan ve verilen enerji miktarını hızlı bir şekilde ölçmek için kullanılır. Ev ısıtma sistemleri için oldukça iyi bir çözümdür. İstenilen dereceye ulaştırılan suyun kullanıcı tarafından ne kadar seviyede kullanıldığını gösterir….
Doğal Gazın Özellikleri Nelerdir?
Doğal gaz özellikleri genel olarak petrol ile ilişkili olması ve bir fosil yakıt olmasıdır. Petrolün ilk olarak yaygınlaştığı dönemlerde genel olarak doğal gaz da bulunmaktaydı. Ancak önemi bilinmemiş ve genel olarak yakılarak bitirilmiştir. Ancak sonradan yapılan araştırmalarda fosil yakıt olarak kullanılabilir olduğuna kanaat getirilmiştir. Doğal…
Doğal Gaz Nedir, Doğal Gaz Kullanım Alanları Nelerdir?
Doğal Gaz Nedir? Doğal gaz nedir sorusu özellikle cevaplandırılması gereken bir sorudur. Doğal gaz, yer kabuğunun içerisinde fosil kaynaklı yanıcı gaz karışımına denmektedir. Yer yüzünde yüz yıllar içerisinde oluşan fosillerin biriktirdiği ve oluşturduğu gaz yığınları genel olarak doğal gaz olarak tabir edilmektedir. Bir petrol türevi…
Kompresör Arızaları Nedenleri ve Giderilmesi
Kompresör arıza nedenleri konusunda neler yapılabileceğini inceleyelim. Kompresör arızalarının doğru şekilde saptanmasında, soğutma sisteminin bakımının temel nedeninin belirlenmesi hayati önem taşır. Ancak belirtiler doğru algılanıp arızaların doğru değerlendirilmesi ile uygun onarım çalışmaları yapılabilir. En Sık Rastlanan Hatalar Dıştan görülebilen kompresör hataları -Kompresör kayışının kayması veya…
Doğalgaz Tasarrufu Yapmak İçin Yöntemler
Doğalgaz Tasarrufu Yapmak İçin Yöntemler Soğuk havaların iyice bastırmasıyla birlikte doğalgaz faturasına yüksek meblağ ödemek istemeyenler, çeşitli yöntemler ile doğal gazda tasarruf yapmak için çaba gösteriyorlar ve doğalgazdan tasarruf etmek için genelde yanlış teknikler uyguluyorlar. Doğal gaz kullanıcılarının yaptığı en büyük yanlışlardan biri dışarı çıktıkları…