elektrik tesisatı periyodik kontrolleri nasıl yapılır

Elektrik Tesisatı Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır?

elektrik tesisatı periyodik kontrolleri nasıl yapılır
Elektrik Tesisatı Periyodik Kontrolleri

Elektrik tesislerinde muayene, kontrol ve incelemeler  resmi gazetede yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında yapılır. Ayrıca uluslar arası IEC 60364-6 ve bu standarda paralel olarak TSE tarafından yürürlüğe sokulmuş olan TS HD 60364-6 standardı minimum kuralları dikkate alınır.

Elektrik tesislerde yapılacak analizler, ilk olarak göz ile sonra hesap ve tesisin uygulama projelerinin kontrolden geçirilmesi ile son adımda ise gerekli alet ve test cihazları ile gerçekleşmektedir.

Elektrik tesisatı ve fiyatları hakkında detaylı bilgi için elektrik mühendislik hizmetleri sayfamızı ziyaret edin.

Elektrik Tesisatı Periyodik Kontrol Süresi

Elektrik tesisatı kontrol raporları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçileri tarafından gerçekleştirilen iş güvenliği denetimlerinde geçerli raporlardır. Femko tarafından gerçekleştirilen kontroller neticesinde verilen Elektrik Tesisatı Uygunluk Raporları 1 yıl geçerliliğe sahiptir.

Elektrik Nedir?

Elektrik, doğa üzerinde elektrik yüklerinin birbirleri ve çevreleri ile tepkimeye girmesiyle ortaya çıkan bir fiziksel olaydır. Neredeyse hayatımızın her yerinde kullanılır. Ve çoğu işimizi elektrik sayesinde yapabiliriz. Tüm bu sebeplerden ötürü elektrik bizler için oldukça değerlidir. Bu yüzden elektrik enerjisinde yararlanılmadan yaşam pek de kolay olmaz.

Elektrik Periyodik Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Herhangi bir yalıtım bozukluğu ile karşı karşıya kalırsak hem bizim için hem de diğer canlılar için hayati tehlike oluşturabilir. Oluşabilecek tehlikelere örnek vermek gerekirse; elektrik çarpmaları bu listenin en başındadır. Eğer dikkat edilmezse yaralanmalara hatta ölümlere yol açabilir. Listede yer alan diğer tehlike ise yangındır.

Eğer sizler de Elektrik Tesisatı hizmetleri alanında hizmet almak istiyorsanız Evjet’in profesyonel ve sertifikalı ustalarından randevulu hizmet oluşturabilirsiniz.

Bu tehlikeleri önlemek adına bireylerin tesis bölümlerine dokunamayacak yerlerde olmasına dikkat edilmelidir. Ne olursa olsun ne kadar saklanırsa saklansın bir şekilde ulaşabileceğinizi düşündüğünüz konumlarda ise o bölgeye mutlaka yalıtım yapılmalıdır. Bu sayede ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek tehlikeleri önlemiş olursunuz.

Bir diğer yöntem ise tesise topraklama yapılmasıdır. Topraklama, tesis içerisinde bulunan jeneratör, trafo, motor, kesici, direk, makine, pano gibi birçok elemanın pasif olan metal bölümlerini iletken ile birlikte toprakla bir araya getirmedir. Bu tür tehlikeleri en aza indirmek amacıyla standartların uygun olduğu periyotlar ile denetleme gerçekleştirilmelidir. Bu denetlemeler sayesinde can ve mal güvenliğiniz sağlanmış olur.

Özetle, eğer elektrik tesisatı periyodik kontrolleri yaptırmazsanız hem kendiniz hem de evdeki bireyler için büyük tehlike oluşturmuş olursunuz.

Elektrik Tesisatı Periyodik Kontrolleri Kimler Tarafından Yapılır?

Elektrik tesisatı periyodik kontrolleri elektrik mühendisleri, elektrik eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler, elektrik tekniker veya yüksek teknikerleri aracılığı ile yapılır.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve güvenlik Şartları Yönetmeliği ile alakalı maddeden okuduğumuz bilgilere göre; “periyodik kontrol yapacak kişilerin eğitim alması, periyodik kontrol yapacak kuruluşların ise hizmet yeterliliği belgesi alması veya akredite olması zorunludur”.

Kaynak:

25.04.2013 Tarihli, 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Genel içinde yayınlandı
ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum