radyatör seçimi

Radyatör Seçimi ve Radyatörlerin Karşılaştırılması

radyatör seçimi

Radyatörler ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılan sistemlerdir. Biz evlerimizde radyatörleri ısınma amaçlı kullanıyoruz. Tanımsal olarak açıklamak gerekirse; Radyatörler, termal enerjiyi soğutma ve ısıtma amacıyla bir ortamdan diğerine aktarmak için kullanılan ısı eşanjörleridir.

Radyatörlerin çalışma prensibi oldukça basittir. Kazan dairesinde istenen sıcaklıkta ısıtılan su, binalardaki radyatörlere genellikle üst kısımdan girip alt kısımdan ise çıkış yapar yada kazan yerine direk kombi le de bağlantılı olarak çalışabilmektedirler.  Suya devir daim yaptırılarak peteklerin sıcak kalması ve bu ısının ortama yayılması sağlanır. Radyatör tesisatı borular ile istenilen yere taşınabilmektedir.

Radyatör Çeşitleri Nelerdir?

Radyatör kullanılan malzemenin cinsi veya şekli gibi parametreler sayesinde çeşitlilik kazanmıştır.

Radyatör çeşitleri:

  • Çelik radyatörler
  • Dökme demir radyatörler
  • Panel radyatörler
  • Alüminyum radyatörler

Radyatörlerin Karşılaştırması

Döküm radyatörler oldukça dayanıklı, uzun kullanım ömrü vaat eden dilimli olarak üretilen radyatörlerdir. Dökme demir aşınmaya oldukça dayanıklıdır. Çelik radyatörler ise döküm radyatörlere göre daha hafif ve daha ucuzdur. Çelik radyatörler döküm radyatörlere göre aşınmaya daha az dayanıklıdır fakat en fazla su hacmi bu tip radyatörlerdedir. Panel radyatörler ise dalgalı veya düz olarak üretilen radyatör tipidir. Döküm radyatörlere göre panel radyatörler oldukça kısa ömürlüdür.  Döküm radyatörler 50 yıl kadar kullanılabilirken, panel radyatörlerin kullanım ömrü 15-20 senedir. Alüminyum radyatörlerin ise diğer radyatörlere göre su hacmi en azdır, en fazla ısıtma yüzeyi gereksinimi alüminyum radyatörlerde görülmektedir.

Radyatörlerin kullanım ömrünü ve performansını etkileyen bir diğer etken ise malzeme ve şeklinin dışında radyatör bakımıdır. Radyatör bakımı düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır, bunun nedeni kullanım ömrünü uzatmak ve ısıdan en iyi şekilde yararlanabilmektir.

Radyatör bakım işlemleri profesyonel kişiler tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Deneyimsiz kişiler tarafından yapılmaya çalışan bakım işlemleri sonucunda tehlikeli durumlarla karşılaşmak mümkündür.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum