doğalgaz kurulumu nasıl yapılır

Doğalgaz Kurulumu Nasıl Yapılır?

doğalgaz kurulumu nasıl yapılır

Doğalgaz yakıt olarak birçok ev, iş yeri ve merkezi yaşam alanlarında tercih ediliyor. İnsan hayatına çok sayıda kolaylıkları olan doğalgaz, ayrıca çevreci bir gaz olduğu için birçok zararın önüne geçebilmektedir. Doğalgazın çok kapsamlı kullanım alanları mevcuttur.

Doğalgaz Nedir?

Geçmişte yaşayan canlıların kalıntıları yer altında yüksek sıcaklık ve basıncın etkisi ile başkalaşmıştır. Doğalgazın oluşumu bu kalıntılar sonucunda oluşmuştur.

  • Kaya boşluklarının arasına sıkışmış bir şekilde veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgaz, büyük hacimler halindedir.
  • Bileşiminde %95 metan, etan ve bütan gibi diğer maddeleri içerir. Doğalgazı oluşturan bileşenler yer altındaki petrolünde bileşenleridir.
  • Doğalgaz, eskiden petrol üretimi esnasında rastlanılmış fakat gereksiz görüldüğü için uzaklaştırılmıştır. Daha sonradan önemi bilinmiş ve değerlendirilmiştir.
  • Doğalgazın rengi yoktur. Kokusuz, nemsiz ve havadan hafif bir gazdır. Olası bir gaz kaçağı durumunda fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılmıştır.
  • Doğalgaz karbon monoksit içermediği için zehirli değildir. Fakat olası bir durumda eğer çok fazla solunursa zararlı olması muhtemeldir.
  • Dünyada 150 trilyon m3 doğalgaz rezervi olduğu bilinmektedir. Fakat bu rezervin sadece %15’i işletilmektedir.
  • Uluslararası politikada önemli bir yere sahip olan doğalgaz, birçok avantajı sayesinde dünyanın en gözde enerji kaynaklarından birisidir.

Sayısız kullanım alanı ve faydası bulunan doğalgazın, sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için kurulumunun doğru bir şekilde yapılması gerekir.

Doğalgaz Tesisatı Kurulumu

Genelde ev ve iş yerlerinde kullanılan doğalgazın tesisatını mevcut belediyelere bağlı olarak çalışan doğalgaz firmalarının bağlantıları, doğalgazı dağıtırken yapmışlardır. 

Yeni binalar inşa edilirken, bu bağlantılardan tesisatlar için izin alınması gerekir. Eğer tesisat yetkilileri tesisatın kontrol aşamasında herhangi bir sorun ile karşılaşmaz ise gaz açılımını gerçekleştirir.

Kurulum Aşamasında Neler Gerekir?

Çevre duyarlılığı bakımında çok tercih edilen doğalgaz sisteminde, tesisat ve kurulum aşaması oldukça önemli.

Kurulum aşaması kolay ve güvenilirdir. Ancak tesisat sırasında bir hata ya da yanlış malzeme kullanımı büyük sorunlar ortaya çıkarır.

Kurulum aşamasında; doğalgaz boru hatları, ana emniyet vanası, doğalgaz dağıtım şebekeleri, basınç regülatörü, manuel vana, doğalgaz kazanları, kolon ve iç tesisatlar ve son olarak kombi gerekmektedir.

Doğalgaz Tesisatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle kurulumu yapılan doğalgaz için vana ve boruların yerini belirlemek amacıyla geçiş yerleri bulunur. Duvarların hangi bölümü ve noktalarından delineceği hesap hesaplanır. Ardından doğalgaz borularının ölçüleri alınır.

Ölçüleri alınan boruların kelepçe yardımı ile sabitlenmesi sağlanır. Yakıcı nitelikte olan cihazların vana ve makaronlu flexlerin montajı gerçekleştirilir. Son olarak doğalgaz borularının geçişi için açılımı gerçekleştirilen duvar delikleri, alçı ile kapanır. Sayaç bağlantı noktalarındaki test nipeli sayesinde U manometreleri ile ön test gerçekleştirilmiş olur.

Doğalgaz Kurulumunda Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  • Doğalgaz tesisatı yapılırken gaz boru bağlantısıyla yapılmış dişli bağlantılarda amacına uygun plastik esaslı sızdırmazlık özelliği olan malzemeler seçilmek zorundadır. Ayrıca sızdırmazlık macunu ile ketenin de kullanılması gerekir.
  • Binaya tehlike anında kolayca ulaşılabilen yerler mevcuttur. Gaz taşıyıcı çelik boruların kuruluma bu alanlara yapılmalıdır. Ayrıca ana gaz borusu ve ana kapama vanasının hasar görmemesi için monte aşaması darbelere karşı yapılmalıdır.
  • Herhangi bir tehlike yaşanmaması bakımından doğalgaz tesisat boruları, elektrik tesisatından 15 cm mesafede olmalıdır. Ayrıca tesisat için seçilen her maddenin yanmayan özellikte olması gerekir.
  • İyi seçilmeyen ve kurulumu yapılamayan doğalgaz boruları zamanla paslanır.
  • Bina içlerindeki gaz boruları, normal yapı nemliliği üzerinde nem ile temasa geçer ise bu paslanma gerçekleşir.
  • Bu sebeple doğalgaz borularını paslanmaya karşı olacak şekilde seçilmelidir ve boruların nem ile temasa geçirilmemesi gerekmektedir.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum