elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulur maliyeti avantajları ve şartları

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur? Maliyeti, Avantajları ve Şartları

elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulur maliyeti avantajları ve şartları

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu, tüm dünyada elektrikli araç sayısının artmasıyla beraber oldukça önem kazandı. Bu durum, ülkemiz için de aynı derecede geçerli. Bizler de, Üçay Mühendislik olarak Elektrikli araç şarj istasyonu çalışma prensibi ve kurulum işleminin yanı sıra merak edilen birçok konuyu detaylı olarak ele aldık.

Eğer sizler de Enerji Sistemleri hizmetleri alanında Elektrikli Araç Şarj Istasyonu Keşif Hizmeti almak istiyorsanız Evjet’in profesyonel ve sertifikalı ustalarından randevulu hizmet oluşturabilirsiniz.

Elektrikli Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araba şarj istasyonu: Araç bataryalarının dolmasını yani şarj etmesini sağlayan ve AC / DC üniteleri diye ikiye ayrılan alt yapı sistemidir. Yoğun olarak kullanıldığı alanları ise aşağıda maddeler halinde görebilirsiniz.

  • Ev
  • İşyeri
  • Yol kenarları
  • Benzin istasyonları
  • Restoranlar
  • Oteller
  • Alışveriş merkezleri

Üçay Mühendislik ve EATON Elektrikli Şarj İstasyonları

Türkiye’nin en büyük mühendislik firması Üçay Grup, dünyanın en iyi güç yönetim firması EATON ile ülke genelinde “Elektrikli Araç Şarj İstasyonları” çözümlerinin satışında ve servisinde birlikte hareket etmektedir.

Bu iş birliği sayesinde hem ev ve iş yerlerinde gerekli çalışmalar sonucunda şarj istasyonlarının hızlıca kurulumu sağlanır.

Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Kurulumu?

Elektrikli arabaların bataryaları sayesinde, en hızlı şarj istasyonlarıyla evinizde ya da işyerinizde güvenle dolum gerçekleştirebilirsiniz. Şarj istasyonunun kurulumu, cihaz ayarlarının yapımı ve kullanıma hazır hale gelmesi, Üçay Mühendislik Elektrikli Araç Şarj İstasyonları bölümündeki uzman ekipler tarafından gerçekleştirilir.

Şarj istasyonları kurulumu için tek yapmanız gereken Üçay Mühendislik Elektrikli Araç İstasyonu sayfasını ziyaret etmek. Ücretsiz keşif imkanından yararlanmak için sayfada yer alan formu doldurarak ya da 0850 255 35 77 iletişim kurarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ortak Paylaşımlı (İstasyon – Yol Kenarları) Araç Şarj İstasyonları Kurulumu

ÜÇAY Grup ve EATON işbirliği ile verilen hizmet içerisinde ortak paylaşımlı şarj istasyonları kurulumu da yapmaktadır. Kısaca belirtmek gerekirse, bu sistem sayesinde birden fazla elektrikli aracı olanlar, evde ya da işyerinde paylaşımlı özelliğe sahip şarj üniteleri sayesinde araçları şarj edebilecektir.

BUNU DA OKU: Elektrikli Arabayı Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?


Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır?

Elektrikli araç şarj istasyonlarının çalışma prensibi son derece basit. Bir nevi telefon şarj işleminden çok farklı değil. Ancak araç şarj istasyonları iki farklı ünite sistemine sahip. Birincisi AC yani alternatif akım, ikincisi ise DC yani doğru akım. Sonuç olarak şarj işlemi bu iki tip istasyon üzerinden gerçekleşir. Gelin, her iki araç şarj istasyon tipini yakından inceleyelim…

Alternatif Akım (AC)

Elektrik şebekesinden gelen güç (günlük hayatta kullandığımız prizler) AC’dir. Bu nedenle elektrikli araç şarj etme işleminde de AC elektrikli şarj ünitesi kullanımı daha yoğundur.

AC tipi istasyon, kısıtlı güç potansiyeli ile araçları güç akışı sağlar. Bu sebeple, arabaları şarj etmenin en ucuz yolu olsa da daha uzun bir sürede batarya dolumu gerçekleştirmektedir.

AC/DC Güç Dönüştürücü

Araçlar direkt olarak AC güç ile şarj olamaz. Bu akımın bataryaya iletilmeden önce DC akıma dönüştürülmesi gerekir. Bu yüzden araç içerisinde bu görevi üstlenen güç dönüştürücü vardır. Bu dönüştürücü, AC tipi araç şarj istasyonu üzerinden gelen alternatif akımı doğru akıma çevirir ve bataryaya iletir.

Elektrikli aracın AC/DC güç dönüştürücüsü 3.7 – 7.4 – 11 ya da 22 KW gücündedir ve şarj hızı AC/DC çeviricisinin gücüyle doğru orantılıdır.

BUNU DA OKU: Elektrikli Araba Modelleri | Şarj Güçleri ve Batarya Kapasiteleri

Doğru Akım (DC)

DC ünite araç şarj istasyonu, yüksek hızlı şarj olarak tanımlanır. Şarj işleminin hızlı olmasını ana sebebi ise, alternatif akımın istasyon sayesinde doğru akıma dönüşüp, aracın bataryasını doldurmasıdır. Mesela AC ünitede şarj işleminde enerji AC/DC güç dönüştürücüsünden, DC ünitede şarj işleminde ise enerji direkt olarak bataryaya beslenmektedir.

DC şarj istasyonlarının kapasitesi ortalama 22 KW ile 450 KW arasında değişkenlik gösterir. Aracın şarj olma süresi de, araç batarya gücüne ve DC şarj etme güç doğru orantılıdır.

AC/DC Araç Şarjı Çalışma Prensibi

Elektrikli araç bataryaları DC güç ile şarj olur. Bataryalı enerji depolama sistemlerinde durum bu şekildedir.

Elektrik enerjisi DC olarak depolanabildiği için elektrikli araçların bataryası da aslında DC olarak şarj olmak ister. Ancak, kullandığımız tüm şebeke AC alt yapısındadır. Yani erişime sahip olduğumuz güç AC olduğu için, olur da bizler AC ünite ile araç şarj etmek istersek diye araçların içerisinde AC/DC çevirici üniteler yer verilmiştir.

BUNU DA OKU: Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?


AC ve DC Araç Şarj İstasyonlarının Farklılıkları Nelerdir?

AC Tipi Araç Şarj İstasyonuDC Tipi Araç Şarj İstasyonu
✅ Şarj hızı yavaştır. (AC/DC Çeviri gücüne bağlı)✅ Yüksek hızlı şarj için kullanılır.
✅ Şarj istasyonunda dönüştürücü bulunmaz.✅ Dönüştürücü şarj istasyonu içerisindedir.
✅ Maliyeti düşüktür✅ Maliyeti yüksektir
✅ Birçok yerde bulunur. Ulaşımı kolaydır.✅ AC istasyonuna göre daha az bulunur.
✅ Alışveriş merkezi ve işyerlerinde yoğunluktadır.✅ Şehirlerarası istikametlerde yoğunluktadır.
✅ Boyutu küçüktür.✅ AC tipi şarj istasyonuna göre büyüktür.
✅ Kapasitesi 7 / 22 KW arasındadır.✅ Kapasitesi 22 / 450 KW arasındadır.


Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araç şarj istasyonlarının hem maddi anlam hem de iklime duyarlığı bakımından birçok avantaja sahip. Bu avantajlar, “elektrikli araç istasyonlarının neden kurulması gerekir?” sorusunun da bir nevi cevabını ortaya koymaktadır. Peki, nedir bu avantajlar? Gelin yakından inceleyelim…

  • Çevreye duyarlıdır.
  • Doğal kaynakların korunmasını sağlar. Bu nedenle iklim değişikliğini destekler.
  • Daha uzun yolculuklar daha düşük maliyetlidir.
  • Güneş enerjisi sistemi ile entegrelidir.
  • Elektrik hattı olmayan bölgelere güneş enerjisi panelleri ile istasyon kurulumu.
  • Yakıt maliyeti düşüktür.
  • Şarj İstasyonu bulma zorluğu ortadan kalkar.  (Ev – İşyeri – İstasyonlar – Otoparklar – Yol kenarları)
  • Araç bakım maliyetleri daha azdır.
  • Konforlu ve seri sürüş keyfi sağlar.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Kurulum Maliyeti

Elektrikli araçların kurulum maliyetini belirleyen iki farklı istasyon (yakıt) tipi vardır. Bunlar, AC (Alternatif Akım) ve DC (Doğru Akım) Tipi araç şarj istasyonlarıdır.

AC Araç Şarj İstasyonunu Maliyeti

Sistem, başta evler olmak üzere, işyeri ve otel gibi alanlara yoğunlaşır. Araç şarj istasyonu 1000 Euro + %20 KDV iken işyeri ve otel gibi işlemler için maliyeti biraz daha yüksektir.

Araç şarj ünitesi Kurulum maliyetleri 0-10 metre için ortalama 300 Euro + KDV ( Yapılacak keşfe göre değişkenlik göstermektedir.)

NOT: AC ve DC araç şarj istasyonları kurulum ücretleri günümüzde farklılık gösterir. Sebebi ise sistemin döviz kuru üzerinden belirlenmesidir. Sonuç olarak, dövizin yükselmesi burada bahsettiğimiz fiyatların da yükselmesine neden olacaktır.

DC Araç Şarj İstasyonu Maliyeti

DC hücre tipine sahip araç şarj istasyonları maliyeti AC şarj istasyonuna göre daha fazladır. Bu sebeple maliyeti DC 120 kW istasyon ve diğer gerekli elektrik ekipman – işçilik ücretleri dahil 12.000 Euro ile 35.000 Euro arasındadır.

AC sistemine göre daha güçlü, büyük ve şarj hızı yüksektir. Ev ve işyerleri için uygun değildir. Bu nedenle yoğun olarak kullanıldığı alanlar, benzinlikler, yol kenarları ve alışveriş merkezleridir.


EPDK’nın Araç Şarj İstasyonları Kurulum Şartları

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) araç şarj istasyonları kurulum şartları;

  • Belirlenen kWs birim fiyatı üzerinden kar amacı güdülemez. Ancak elektrik tedarik lisansına sahip firmalar bu hakka sahiptir.
  • Lisans sahibi olmak. Çünkü, yönetmeliğe göre bu önemli bir kural.
  • Kurulacak ticari faaliyetli şarj istasyonları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamında yayınlanan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı çerçevesinde düzenlenmesi gerekir.
  • İstasyonların kurulu gücü hakkında tüm detaylar dağıtım şirketlerine gönderimi.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Elektrikli arabalar ne kadar sürede şarj olur?

Arabalar marka ve modeline göre, AC şarj istasyonlarında 2-30 saat , DC şarj istasyonlarında ise 25-45 dakika arasında batarya dolumu gerçekleştirir.

Elektrikli araçlar kendi kendini şarj edebilir mi?

Yeni teknoloji arabaların dış yapısı (bagaj, tavan, motor kaputu) güneş panelleri ile kaplanmaktadır. Bu neden bu özelliğe sahip araçlar gün ışığından yararlanarak kendisi şarj edebilmektedir.

Evime elektrikli araç şarj istasyonu kurabilir miyim?

Evinize özel araç şarj istasyonu kurulumu için web sitemizde yer alan ücretsiz keşif formunu doldurarak ya da 0850 255 35 77 nolu telefondan iletişime geçip hızlı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

Ev tipi (bireysel kullanım) araç şarj etmek riskli mi?

Ev tipi araç şarj ünitelerinin monte edildiği yerlerde hiçbir risk söz konusu değildir. Ancak bu sistem kurulurken uzman ekip tarafından elektrik tesisatı ve alt yapısı kontrol edilmelidir. Üçay Grup uzmanları bu alanda sizlere bütün detayıyla hizmet vermektedir.

Toplu batarya dolumu yapılan şarj istasyonları riskli mi?

Ortak alanlarda yapılan araç şarj işlemleri için tüm güvenlik önemleri firma ve dağıtıcı tarafından alınır. Sistem başlatılıp bitene kadar şarj kablosunun çıkması söz konusu değildir. İşlem tamamlandığında elektrik kesilir ve soket istasyondan çıkartılır.

Elektrikli araçlar enerji tüketimi ve fiyatı nasıl hesaplanır?

Elektrikli araçlar tüketim ölçümü 100 km üzerinden değerlendirilir. Fakat şarj hizmet faturasında kWs tüketim değeri dikkate alınır. Aşağıda yer alan hesaba göre aracınız 100 km’de 15 kWs yakıt tüketimi yapacaktır.

%100 şarj edilmiş araç ile kaç km yol gidilir?

Aracınızın kaç Kwh’lık bataryaya sahip olduğuyla ilgilidir. Mesela, 60 kWh bataryaya sahip aracınız 100 km’de 14 kwh elektrik tüketse, ortalama 400 km yol kat edilir.

Elektrikli araçların menzilini etkileyen faktörler nelerdir?

Trafik durumu, kısa sürüş mesafeleri, dış ortam sıcaklığı, rüzgar gücü, yol koşulu, klima kullanımı, hızlanma ve frenleme, lastik basıncı vb. birçok etmen elektrikli araçların menzilini etkileyebilir.

Elektrikli araç şarj istasyonu lisansı nasıl alınır?

Lisans başvuruları sadece elektronik sistem üzerinden alınır. Lisansı alabilmek için ise yönetmelikten yer alan tüm kuralların yerine getirilmesi gerekir. Detaylı bilgi için epdk.gov.tr sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Elektrikli otomobil güneş paneli ile şarj edilir mi?

Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrik sayesinde elektrikli araçlar şarj edilir.

Kullanılan şarj işlemi için ödeme nasıl yapılır?

İstasyonların ön yüzünde RFID temassız kart okutma veya QR Kod ile şarj işlemi başlatılabilir. Sonrasında kullanılan elektrik ücreti kredi veya banka kartı ile online ödeme ile gerçekleştirilir.

İşyerime elektrikli araç şarj istasyonu kurabilir miyim?

İşyerinize özel araç şarj istasyonları kurulmaktadır.

Elektrikli araçların ÖTV (Vergilendirme) oranı nedir?

Kasım 2023’te yapılan düzenleme sonrası elektrikli araçlarda ÖTV matrah ve oranları aşağıdaki şekilde:

Motor gücü 160 kW ve altında olan ve matrahı 1.450.000 TL’yi aşmayan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %10
Motor gücü 160 kW ve altında olan ve matrahı 1.450.000 TL’yi aşan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %40
Motor gücü 160 kW ve üstünde olan ve matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %50
Motor gücü 160 kW ve üstünde olan ve matrahı 1.350.000 TL’yi aşan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %60

Elektrikli araç fiyatlarının yüksek olmasının sebepleri nelerdir?

Yüksek üretim sayısına erişilememesi ve araç şarj bataryalarını maliyetlerinden dolayı elektrikli araç fiyatları yüksektir.

Elektrikli araçlar güvenli mi?

Birincisi, aktif olarak kullanılan elektrikli araçlar, fosil yakıt kullanan geleneksel araç türlerine göre daha güvenilir. İkincisi, benzin ya da gaz yüzünden patlama gibi durumlar elektrikli araçlarda ortadan kalkar.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum