Yangın tesisatlarında tasarımın inşa edilmesi ve uygulanması aşamasında ulusal standartlarda veya dünya standartlarında belirlenen kriterler göz önünde tutularak yapılmalıdır. Oluşturulan sistemler belirlenen standart normlarına uygun olmalıdır.
Tasarımı seçilen yangın tesisatının türüne göre de boru ve bağlantı elemanları seçimi yapılır.
Yangın Tesisatlarında Kullanılacak Borular
Yangın söndürme sistemleri kullanılacak söndürme materyaline göre; sprinkler, CO2 gazlı, temiz gazlı veya kuru kimyasal olarak adlandırılan sistemlerdir. Uygulanacak sistemlere göre kullanılacak borular galvanizli, siyah dikişsiz veya dikişli, çelik çekme olabilirler.
Boru döşenmesi sırasında, borular elektrik tesisatları ile etkileşimde bulunamayacak uzaklıkta ve yönde olmalıdır. Borular dışarıdan gelebilecek tahrip edici etkilerden de uzak tutulmalı, korumalı olarak yerleştirilmelidir.
Boru döşenmesi sırasında göz önünde tutulması gereken en önemli faktör işletme basıncıdır. Borular belirlenen işletme basıncına dayanıklı olmalıdır. Boruların yerleştirilmesi sırasında diğer yapı elemanlarından destek alınmalıdır. Kendi ağırlığını taşıma işlevi boruya bırakılmamalıdır. Yani borular mutlaka uygun ebatta ve tipte kelepçeler kullanılarak tesisin taşıyabileceği yerlerine monte edilmelidir.
Tesis edilen boruların iç yüzeyinde kesinlikle hiçbir şekilde atıklar, kalıntılar olmamalıdır. Boru iç yüzeyi pürüzsüz ve temiz olmalıdır.
Yangın tesisatlarının boru döşemesi iki türlü yapılır. Bunlar boruların yerin üzerinden veya altından yerleştirilmesi esasına göre
Yerüstü Borulama
Yeraltı Borulama olarak tanımlanır.
Borular yerin üzerinden döşenecekse, yani yerüstü borulama yapılacaksa tercih edilen söndürme sistemine göre uygun borular seçilir ve montajı yapılır.
Borular yerin altından döşenecekse, yani yeraltı borulama yapılacaksa düktül demir, yüksek yoğunluklu polietilen, takviye edilmiş cam fiber veya dökme demirden yapılmış borular kullanılabilir.
Kullanılacak bütün borular mutlaka paslanmaz malzemeden yapılmış olmalıdır. Ayıca hangi söndürme sistemi kullanılırsa kullanılsın, bütün boruların iç ve dış yüzeylerine koruyucu boyaları yapılmış olmalıdır.
Yangın Tesisatlarında Kullanılan Bağlantı Elemanları
Yangın tesisatında kullanılacak bağlantı elemanları da uygulanacak söndürme sisteminin özelliğine ve kullanılacak boruların tipine göre seçilir.
Bağlantı elemanları flanşlı, kaynaklı, yivli veya dişli türlerinden kullanılacak borulara uygun olarak seçilir. Her bağlantı elemanı türünün farklı avantajları ve özellikleri vardır.
Bağlantı elemanları arasında en fazla avantaj taşıyan yivli bağlantı elemanlarıdır. Bu nedenle de en çok tercih edilen elemanlardır.
Söndürme sitemi için 50 mm veya altında çap genişliğine sahip borular kullanılacaksa dişli bağlantı elemanları, 50 mm’nin üstünde çap genişliğine sahip borular kullanılacaksa kaynaklı bağlantı elemanları tercih edilir.
Ekipman ve vana sistemleri için de flanşlı bağlantı elemanları kullanılır.