yüksek binalarda yangın tesisatı

Yüksek Binalarda Yangın Güvenliği

yüksek binalarda yangın tesisatı

Eski dönemlerde gökdelen olarak tanımlanan şimdi çok daha yüksek katlara ulaşarak rezidans gibi isimler alan yüksek binalarda yangın güvenliği daha hassas bir şekilde sağlanmalıdır. Üçay Mühendislik olarak bu tip yapılarda hem yangın güvenlik sistemleri hem de yangın söndürme sistemleri gibi birçok farklı hizmet gerçekleştiriyoruz. Bu hizmetler sayesinde binada yaşam ve çalışma alanları daha güvenli bir hale geliyor.

Yangın güvenliğinin oluşturulabilmesi için farklı tesisatlar kurulmasıyla işlemler gerçekleştirilir. Elbette bu sistemler ve yapılacak uygulamalar hakkında binalarda yaşayan kişiler, görevliler ve işverenler gibi her kişi bilgili bir konumda olmalıdır. Bu sayede yaşanan yangın gibi tehlikelerde hızlı bir şekilde çözüm elde edilerek, kayıpların önüne geçilebilir. Çünkü çok basit ve akla gelmeyecek etkiler nedeniyle yüksek binalarda kolay şekillerde yangın ortaya çıkabilmektedir.

Yüksek binalarda yangın tesisatı sistemleri belirli yönetmelikler kapsamında kurulmaktadır. Yönetmelik kapsamında bu binalar 21.50 metreden yüksek olduğunda ve yapı yüksekliği 30.50 metreden fazla olduğunda yüksek olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca 51.50 metreden fazla yapı yüksekliği gösteren binalarda ek şartlar da sunulmuştur.

Yangın Yönetmeliğine Göre Uygulanan Güvenlik Sistemleri

Yüksek binalarda mutfak ve yemekhane gibi alanlarda söndürme sistemleri ve gaz kesme sistemleri gibi sistemler yönetmeliğe göre mutlaka bulunmalıdır. Binalarda kaçış yollarının bulunduğu noktalarda yangın kapılarının en az 60 dakika yangına dayanıklı ve sızdırmaz şekilde kullanılması gereklidir. Bu tip binalarda el ile kullanılabilecek yangın uyarı butonları gibi sistemler sayesinde bütün binaya uyarı oluşturacak bir yangın tesisatı sağlanmalıdır.

Firmamız bu tesisatları yapı genelindeki genel kullanım alanları, elektrik odası, haberleşme odası, teknik donanım odası gibi birçok nokta üzerinde kurmaktadır. Bu kurulumlar sırasında döşeme malzemeleri ve bina mobilyaları konusunda seçimlerin de sistemlere uygun olmasına dikkat edilmektedir. Özellikle dış cephe kaplamasında zor yanıcı malzeme kullanımlarına dikkat edilmesi önerilmektedir.

Firmamız üzerinden aldığınız yangın güvenlik sistemleri sayesinde dış cephe konusunda aldığınız öneriler ile alüminyum kompozit paneller kullanabilir veya yalıtım malzemesi olarak A1 sınıfı hiç yanmaz malzemeler kullanabilirsiniz. Yangın güvenliği gereği, yangın öncesi dönemlerde binada kaçış kapıları, kaçış koridorları, duman sensörü, söndürme sistemleri, alarm sistemleri ve gaz kesme sistemleri sürekli olarak kontrol edilmeli ve çalıştığından emin olunmalıdır.

Yangın anında gereken kaçış noktalarından panik ile hareket etmeden düzenli bir tahliye hızlı şekilde sağlanmalıdır. Yangın sonrasında ise dışarıda kurulan toplanma merkezi sayesinde düzenli ve emniyette bir toplanma sağlanmalıdır. Yangın müdahalesi tamamlanana kadar yapıya ulaşmaktan geri durmalıdır.

ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum