akıllı altyapı nedir

Akıllı Altyapı Nedir?

akıllı altyapı nedir

Akıllı teknolojiler, birçok gelişmeyle birlikte hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Akıllı altyapı, sürdürülebilirlik özelliğini büyük ölçüde destekleyen bir uygulama oluyor. Verimin ve sağlam temelli bir güvenin garantisini veren akıllı altyapı sistemine gelin birlikte bakalım. Ekonomik olarak da toleranslı olan akıllı altyapı uygulamaları ile eskisinden çok daha rahat edeceksiniz.

2030 senesine kadar birçok ülke, altyapı sistemlerini akıllı altyapı sistemine dönüştürecek gibi görünüyor. İnovasyon ve uzmanlaşma konusunda yeni fikirler ortaya çıktıkça akıllı altyapı sistemleri de revaçta olmayı sürdürüyor.

Akıllı Altyapı ile Birlikte Hangi Yenilikler Geliyor?

Akıllı altyapı sistemleri, demir ve kara yollarının geliştirilip iyileştirilmesi konusunda birçok yenilik sağlıyor. Çevrenin iyiliğini düşünen yöntemlerle birlikte akıllı altyapılar hayatımızda önemli bir yere sahip olacak gibi görünüyor.

Yazılım sektörü, akıllı altyapı sistemleri konusunda birçok fırsat sunuyor. Akıllı altyapı sistemleri sayesinde otomobil, otobüs, bisiklet gibi ulaşım araçları için ayrılmış park sistemleri birçok yeniliği beraberinde getirmiş oluyor. Akıllı altyapı uygulamasına verilecek en iyi örnek kesinlikle elektrikli otobüsler ve demir yolu ile alakalı elektrikleme sistemleri olacaktır. Akıllı altyapı sistemleri ile birlikte demir yolu sistemlerinin daha güvenli bir hal alması amaç ediniliyor. Paris’te yer alan sürücüsü olmayan trenler, Lizbon’da yer alan e-bilet ile alakalı sistemler de bu uygulamalar içerisinde en fazla ilgi çekenler arasındadır.

Akıllı Altyapı Sistemleri Nerelerde Kullanılıyor?

E-bilet sistemleri, trenler, hastaneler, hava limanları akıllı altyapı sistemlerinin en çok kullanıldığı yerler olmaktadır. Akıllı altyapı sistemleri ile donatılmış olan her toplu alan kesinlikle güven sağlıyor. Binalar günümüzde enerji tüketimini en fazla gerçekleştiren yapılar olmaktadır. Binaların bu kadar fazla enerji harcıyor olmasının en önemli sebebi ise sıcak su ihtiyacı, ısı sağlanması ve havalandırma sistemleri olmaktadır. Aydınlatma da çok enerji harcayan bir uygulama olmaktadır. Enerjiyi daha tasarruflu ve mantıklı bir şekilde kullanmak adına akıllı altyapı sistemleri her zaman işe yarıyor diyebiliriz. Verimli enerji kullanımını etkileyen akıllı altyapı sistemi barındıran yerlere kesinlikle örnek olarak Doha’da yer alan Tornado Kulesini verebiliriz.

Şebekeler de her zaman önemli altyapı örnekleri arasında yer alıyor. Bir ülkenin şebekeler ile alakalı olan ihtiyacı her geçen zaman diliminde farklılık gösterir ve artar. Bu nedenle akıllı altyapılarla geliştirilmiş olan şebekeler gün geçtikçe daha çok ilgi görmeye başlamıştır. Dünyanın genel anlamda nüfusu da durmak bilmeden arttığı için enerji gereksinimi de artar. Bu nedenle akıllı altyapı sistemlerine her daim başvurulmalıdır.

 

 

 

 

Genel içinde yayınlandı
ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum