evde su faturası tasarrufu nasıl yapılır

Evde Su Faturası Tasarrufu Nasıl Yapılır?

evde su faturası tasarrufu nasıl yapılır

Evde su tasarrufu yapmanın temelinde ihtiyacın dışında yani gereksiz su kullanımının önüne geçmek yer alır. Bu konuda alınabilecek bazı önlemler, su tasarrufu sağlayacağından ödenmesi gereken su faturaları da daha düşük meblağda gelecektir. Alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Alışveriş sonrası alınan sebze ve meyveleri yıkarken musluğu açık bırakmamanız gerekir. Açık musluk altında yıkanan bu tür yiyecekler için yılda 18 ton su boş yere akıtılır. Bu şekilde akan su altında yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkamak gerekir.
  • Bulaşık yıkama esnasında musluk sürekli olarak açık bırakılmamalıdır. Bulaşıklar leğen gibi derin bir kapta yıkanmalı ya da sınırlı su ile yıkama yapan bulaşık makineleri tercih edilmelidir.
  • Eller yıkanırken, diş fırçalanırken ya da tıraş esnasında su kapatılabilir. Çevirmeli musluk yerine son zamanlarda su tasarrufu sağlayan aç-kapa musluklar kullanılabilir. Bu tür bir tasarruf ile 4 kişilik bir ailenin bir yıllık su tasarrufu ortalama 50 tondur.
  • Duş süreleri kısaltılarak da su tasarrufu yapılabilir. Normal şartlarda 5 dakikalık bir duş esnasında yaklaşık 60 litre su harcanır. Ancak yine 4 kişilik bir ailede her bir kişi duş süresini 1 dakika bile kısaltırsa, yılda ortalama 20 ton su tasarrufu yapılabilir.
  • Banyoda suyu dağıtarak püskürten bir duş bağlığının kullanılması da tavsiye edilir. Böylece daha az su ile tazyikli duş alınması mümkün hale gelir. Ayrıca sıcak su gelinceye dek akan suları bir kovada biriktirebilir, balkon yıkarken ya da çiçek sularken kullanabilirsiniz.
  • Gereksiz yere sifona basmak da su israfı yaratır. Tasarruflu su kullanan sifonların tercih edilmesi ya da iki seçenekli sifonların kullanılması önerilir.
  • Evdeki su kaçakları da su israfı yaratır. Özellikle bina yaşı fazla ise su boruları büyük oranda eski tip borulardan oluşur. Bu boruların sızdırma riski de daha fazla olduğu için yenileri ile değiştirmek gerekir.
  • Çamaşır makinesini tam doldurmak da su tasarrufu sağlar. Çünkü normal tipteki çamaşır makineleri ortalama 150 litre su harcar. Kullanım sayısı haftada 1 kez bile azaltılırsa, yılda 9 ton sudan tasarruf edilmiş olur.
ÜCRETSİZ KEŞİF FORMU
  • ÜÇAY MÜHENDİSLİK'e ait tüm kampanyalardan telefon ve mail yolu ile haberdar olmak istiyorum